Tel: 0591 - 51 22 50

September

08-09-2015

September       

 

Het is alweer september 2015. De negende maand van het jaar… Fruit of herfstmaand ook wel genoemd. De dagen, weken vliegen voorbij.

 

Bij ons in het team zijn de vakanties bijna allemaal geweest en is iedereen weer heelhuids terug….  Terwijl ik dit schrijf zijn er nog een aantal collega’s met vakantie.

Het is mooi dat we met een grote groep zijn dus kunnen we met enig overleg de vakanties goed spreiden. Spreiden om de werkzaamheden zo goed mogelijk door te laten lopen. Het onderhoud van tuinen kunnen we niet stil leggen. Sterker nog in de vakantie perioden wordt het vaak drukker. Mensen geven hun tuin zelfs vaker in onze handen als ze weg gaan. 

Om het geheel er verzorgd uit te laten zien.  Om een bewoonde indruk te geven. En om niet na de vakantie een achterstand te hoeven wegwerken.  Ook weten we raad met sproei installaties in de tuinen, mocht er wat zijn.  Ook komen wij wekelijks in de tuin en bij de woning, mocht er wat zijn dan kunnen we dat door geven.  

Overal in de tuinen vind  zomer snoei plaats. De hagen en heesters worden nu overal gesnoeid. Indien nodig even bemest. Je snoeit dus moet je ook weer eten geven. Wanneer je wilt dat de hagen weer prachtig en snel herstellen voeg dan Hagen-azet en of Siertui-azet toe. De hagen worden weer mooi strak geknipt en alles ziet er weer fris en fruitig uit. Waar je eerder niet overheen kon kijken of langs kon lopen is nu weer optimaal en strak gesnoeid. Met de tuin is het net als met je haar een afspraak bij de kapper daar knap je van op.  In de tuin is het net zo. Wanneer de hagen en heesters zijn gesnoeid is het weer een verademing om door je tuin te lopen.  

Het klimaat verandert we merken het dagelijks. De temperaturen zijn hoger dan ooit of lager dan ooit. In delen van het land ver, ver na IJsheiligen nog nachtvorst. 35 graden is bijna niet meer bijzonder. De hoeveelheid water wat valt in een hoosbui is vaker dan normaal gigantisch veel. Extreme weersomstandigheden vormen eerder regel dan uitzondering. 

Ook in onze tuinen houden we daar meer en meer rekening mee. De hoeveelheden water moeten goed worden afgevoerd. Waterafvoer en waterbergingen zijn heel belangrijk. Ook in zeer droge omstandigheden willen we een mooie tuin. Dus organisch materiaal aan de arme zandgrond toevoegen is heel belangrijk. Of sproei installaties worden in tuinen geplaatst. We willen steeds meer en meer grip houden op de extreme weersomstandigheden. En het is mooi om samen de mogelijke problemen voor te zijn en deze oplossingen te bespreken.  

In het begin van ons bedrijf was het een zekerheid dat de laatste maal maaien steevast eind september was of begin oktober. Nu maaien we in december nog verschillende gazonnetjes. Of het beuken en hagen plantsoen,  begin september als de bladeren van de bomen zijn.  Dat is tegenwoordig eind november. De nazomers zijn zo bijzonder mooi en warm nog,  het schuift behoorlijk op. Dat is toch een voor ons goed voorbeeld van een veranderend klimaat. Het betekend wel dat we veel langer kunnen genieten van onze tuin. En dat is toch wel erg mooi. 

Het gazon kan nu heel goed even geverticuteerd en doorgezaagd worden indien nodig. Even de messen erdoor brengt weer lucht in de bodem. Je snoeit de wortels van het gazon en snoei geeft groei. Ook kunnen we ons gazon  met AZ-Kalk strooien voor de winter. En nog een keer bemesten met Bio-gazon azet. Deze meststoffen spoelen niet uit en werken langdurig. Geen kortstondige explosieve groei maar gemoedelijk iedere keer een beetje. Ook is het voordeel dat je deze mest stoffen kunt gebruiken wanneer jij wilt. Sterker nog wanneer het in jou agenda past. In de brandende zon zal het niet verbranden. In de stromende regen zal er niets verloren gaan. Het doet zijn werk op een duurzame manier. Het is een investering in je planten en in je bodemleven. 

September is ook de maand dat we al voorzichtig op de kwekerij beginnen te rooien. De kwekerij die er prachtig bij ligt. Ongelooflijk mooi te zien en om tussendoor te lopen. Ik nodig u uit om eens langs te komen en te zien. Prachtige coniferen voor een haag of als solitair. Mooie Laurieren grote en kleine. Verschillende soorten en maten Taxus. De een voor een haag de ander solitair. Wij kweken voor zowel bedrijven als particulier. Ook, al klinkt het gek, worden in de komende maand de Kerstbomen vastgelegd en verkocht. Vele duizenden zullen er vast en zeker weer verhandeld. Van 1 meter tot 15 meter………..

Voor de liefhebber hebben we ook een 80 jarige prachtige Abies Grandis staan die als grootste boom van ...... zou kunnen fungeren. Liefhebbers meld u zich ik laat hem graag zien... 

Op de armere zandgronden hebben we meer en meer last van Engerlingen en of Emelten. Dit zijn de Larven van verschillende dieren. Langpootmuggen, Meikever, Rozenkever en Taxuskever. De bestrijdings middelen zijn steeds meer en meer beperkter. Voor onze leefomgeving en onze kinderen is dat een goed ding. Heel vervelend is dat van onze gazons de wortels worden opgevreten. Heel vervelend dat hagen van Beuk enorm last er van hebben. Sommige zelfs het loodje leggen. Wij gaan deze 'ongewenste' gasten (op deze plek) te lijf met knoflook producten en Aaltjes. 

Bel ons gerust of kom langs voor een gepast advies. Wanneer u kunt verzamel een paar vd plaaggeesten om te laten zien met wie we van doen hebben. Of mail mij duidelijke foto's om de juiste Aaltjes te verkrijgen tegen de juiste larve. 

Meer en meer proberen we onze groente tuin en fruitbomen op juiste wijze te beschermen. Tegen schadelijke insecten en rupsen. Insecten tegen insecten. Prachtig gelegenheid om solitaire insectenkasten te plaatsen voor natuurlijke bestrijding. Voor zowel kinderen als volwassenen is het geweldig om te zien wat er gebeurt in en rondom deze kasten. Een wereld op zich. Stuifmeel wordt verzameld door de een terwijl een andere soort leeft van rupsen. Zo heb je en een leuke attractie in je tuin vol met leven maar ook natuurlijk gezonde bestrijding. 

Ook zitten we volop in de aanleg en renovatie klussen. Of het nu iets kleins of het aanleggen van een heuse tuin. Onderhoud van een kleine tuin of een prachtig vakantie park. Met ons team zijn we dagelijks op pad en realiseren de mooiste dingen. We beginnen iedere morgen om 7 uur. We luisteren gezamenlijk naar het nieuws en vertrekken dan. Naar de verschillende klussen die ons dan worden gegeven. 

Prachtig dat we iedere dag maar weer met zo'n prachtige grote club zoveel werk mogen doen.        

Dit jaar op 16 september bestaat ons bedrijf 30 jaar. 30 jaar... Ik was er zelf niet de gehele tijd... Maar pfff wat een mooie tijd en veel beleefd en geleerd. En zelfs echt waar deze tijd is ook omgevlogen... 

16 September 1985 begonnen, straks 16 September 2015 echt... 30 jaar.  

Wat hebben we toch een prachtige klantenkring opgebouwd. 

En daarmee dit prachtige bedrijf.... 

 

 

Vr gr Robert 

 

 

« terug